Opetussuunnitelma, tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelma

Taiteen perusopetuksen opetussuunnitelma

Yleinen oppimäärä

Sisältö

1. OPETUKSEN YLEISET LÄHTÖKOHDAT

1.1. Toiminta-ajatus
1.2. Arvoperusta ja yleiset tavoitteet

1.3. Oppimiskäsitys

1.4. Yhteistyö huoltajien ja muiden tahojen kanssa

1.5. Toiminnan kehittäminen

2. OPETUKSEN TOTEUTTAMINEN

2.1. Oppimisympäristö
2.2. Toimintakulttuuri ja työtavat

2.3. Oppilaaksi ottaminen

3. OPETUKSEN RAKENNE JA LAAJUUS

3.1. Varhaisiän tanssiopinnot: tavoitteet, sisällöt ja laajuudet

3.2. Tanssin yhteiset opinnot

3.2.1. Opintopolku 1: tavoitteet, sisällöt ja laajuudet

3.2.2. Opintopolku 2: tavoitteet, sisällöt ja laajuudet

3.2.3. Opintopolku 3: tavoitteet, sisällöt ja laajuudet

3.3. Tanssin teemaopinnot
3.3.1. Opintopolku 1: tavoitteet, sisällöt ja laajuudet

3.3.2. Opintopolku 2: tavoitteet, sisällöt ja laajuudet

3.3.3. Opintopolku 3: tavoitteet sisällöt ja laajuudet

3.4. Oppimäärän yksilöllistäminen

4. ARVIOINTI
4.1. Arvioinnin kohteet
4.2. Arviointi opintojen aikana
4.3. Osaamisen tunnustaminen ja opintojen hyväksilukeminen

4.4. Todistukset

 

1. Opetuksen lähtökohdat

1.1. Toiminta-ajatus

Balettistudio Amica Backman toimii tanssitaiteen perusopetusta antavana oppilaitoksena Helsingin keskustassa Aleksanterin teatterin balettisaleissa.

Toiminta-ajatus on järjestää tavoitteellista ja tasolta toiselle etenevää tanssin perusopetusta lapsille ja nuorille sekä aikuisille.

1.2. Arvoperusta ja yleiset tavoitteet

Opetus pohjaa ihmiskäsitykseen, jossa ihminen on ainutlaatuinen ja toimii vuorovaikutuksessa toisten ihmisten ja ympäristönsä kanssa, sekä vaikuttaa aktiivisesti omaan elämäänsä. Opetus tukee oppilaan kokonaisvaltaista kasvua, luovuutta ja kulttuurista osallisuutta. Oppilas kehittyy ihmisenä, tasa-arvoa, erilaisuutta ja kulttuurista moninaisuutta ja moniarvoisuutta kunnioittavaksi. Oppilasta ohjataan keskittyneeseen, päämäärätietoiseen ja pitkäjänteiseen työskentelyyn, jossa painotetaan toiston merkitystä harjoittelussa ja oppimisessa. Tavoitteena on ohjata oppilasta omatoimisuuteen ja aktiivisuuteen sekä ottamaan vastuuta edistymisestään. Tanssikasvatuksen tavoitteena on vahvistaa oppilaan aisti- ja tunneherkkyyttä sekä tukea opiskelu- ja vuorovaikutustaitojen kehittymistä. Tärkeänä tehtävänä on myös tukea oppilaan fyysistä ja psyykkistä hyvinvointia, sekä hänen kykyään kokea tanssin ja liikunnan iloa.

1.3. Oppimiskäsitys

Oppilaille luodaan opiskeluympäristö, joka on ilmapiiriltään avoin, myönteinen ja oppilasta rohkaiseva. Opiskeluympäristössä huomioidaan, että tanssin opiskelu
on pitkäjänteinen, kokonaisvaltainen ja vuorovaikutteinen prosessi. Oppilaalla
on aktiivinen rooli opiskelussa ja oppimisessa. Opiskelu on tavoitteellista ja oppilaat työskentelevät opettajan ohjauksessa, sekä ryhmässä että itsenäisesti. Opetuksessa huomioidaan oppilaan yksilölliset edellytykset ja tuetaan oppilaan kehittymistä hänen omista lähtökohdistaan sekä kannustetaan löytämään onnistumisen iloa harjoittelussa.

1.4. Yhteistyö huoltajien ja muiden tahojen kanssa

Läheinen yhteistyö huoltajien kanssa alkaa varhaisopinnoissa, jolloin lapsia tuodaan balettisaliin. Jo silloin lasten opetuksesta vastaava opettaja oppii tuntemaan huoltajat. Olemme myös yhteydessä sähköpostitse, viesteillä ja tiedotteilla. Pidämme useita Avointen ovien päiviä, jotta kaikilla huoltajilla olisi halutessaan mahdollisuus tulla tutustumaan opetukseen. Käytämme myös aikaa keskusteluihin ja tiedottamiseen.

10-14-vuotiaiden Avoimet ovet ovat kaikkina joulukuun tunteina. Mikäli huoltaja niin toivoo, opetusta voi tulla seuraamaan ilman ennakkoilmoitusta. Yhteistyö huoltajien kanssa on tärkeää kaikissa oppilaiden ikäryhmissä. Aleksanterin teatteri, ja sen balettisalit ja niihin liittyvät aputilat, on oleellinen yhteistyötaho. Teatterin henkilökunnan kanssa on pitkäaikainen ja läheinen yhteistyö koskien käytännön järjestelyjä teatterissa sekä oppilasnäytösten toteuttamisessa.

1.5. Toiminnan kehittäminen

Balettikoulun toiminnan keskiössä on opetus ja opetuksen kehittäminen. Opetus perustuu klassisen baletin pedagogiikkaan, jota sovelletaan kunkin ikäryhmän fyysiseen ja psyykkiseen kehitykseen. Koulun balettiopettajilla on säännölliset kokoukset, joissa arvioidaan opetusta ja oppilaiden kehitystä. Yhteydet huoltajiin, varsinkin varhaisiän oppilaiden huoltajiin, ovat tärkeitä, sillä heidän kauttaan saamme palautetta lasten hyvinvoinnista ja sitoutumisesta balettiopintoihin. Suurin osa oppilaista on opiskellut monta vuotta, ja he tuntevat opettajat ja luottavat heihin. Varsinkin teini-ikäiset oppilaat antavat palautetta tuntien yhteydessä.

Opetusta kehitetään oppilaiden ja huoltajien jatkuvan palautteen pohjalta. Palaute käsitellään opettajien kokouksissa, joissa käydään jatkuvaa keskustelua opetuksen kehittämisestä. Opettajamme kuuluvat Balettipedagogit ry -yhdistykseen ja Balettikoulu Amica Backman on jäsenenä myös Suomen Tanssioppilaitosten Liitto STOPP ry:ssä. Liitto järjestää muun muassa koulutuksia ja seminaareja, jotka antavat tietoa ja virikkeitä toiminnan jatkuvalle kehittämiselle.

Balettikoulun nettisivuja kehitetään jatkuvasti. Niissä on perustietoa koulun toiminnasta, opetuksesta, sen sisällöistä, tasoista ja järjestämisestä. Nettisivuilla on myös tietoa julkisistä kulkuneuvoista joilla pääsee Aleksanterin teatterille, sekä tietoa lukukausista ja niiden maksuista. Nettisivuja päivitetään aina tarpeen mukaan.

2. Opetuksen toteuttaminen

2.1 Oppimisympäristö

Balettistudio Amica Backman toimii Aleksanterin teatterin balettisaleissa, Helsingin keskustassa. Käytössä olevat tilat ovat fyysisesti, psyykkisesti ja sosiaalisesti turvalliset sekä asianmukaiset balettikoulun opetustoimintaan. Aleksanterin teatterin salit ovat täysmittaisia balettisaleja, joissa on tangot ja peilit. Salit ovat välittömässä yhteydessä pukuhuoneisiin, joissa on WC:t, useita käsialtaita sekä suihkut. Aleksanterin teatterin henki ja historia luovat innostavan ympäristön klassisen baletin opiskelulle.

2.2. Toimintakulttuuri ja työtavat

Toimintakulttuuria ja työtapoja kehitetään jatkuvasti tavoitteena edistää oppimista ja monipuolista työskentelyä oppimäärän tavoitteiden saavuttamiseksi. Opetus perustuu erilaisiin ryhmäopetuksen muotoihin, joissa jokaisen oppilaan edellytykset ja erityistarpeet huomioidaan tilanteen mukaan. Oppilasmäärä on suhteellisen pieni, joka mahdollistaa jokaisen oppilaan kohtaamisen opetustunneilla. Opettaja tuntee jokaisen oppilaansa vahvuudet ja erityistarpeet, jonka perusteella hän suunnittelee opetustunnit ja niiden kulkua, huomioi tunneilla jokaista yksilöllisesti ja pystyy antamaan kehitystä tukevaa palautetta. Osallisuutta ja vuorovaikutusta toteutetaan kuuntelemalla ja huomioimalla oppilaiden toiveita ja tavoitteita. Heitä kannustetaan työskentelemään sekä itsenäisesti että ryhmässä.

Huoltajat saavat tietoa suoritetuista opintokokonaisuuksista ja edistymisestä muun muassa seuraavilla tavoilla: Avoimet ovet, keskustelut, sähköposti ja tiedotteet. Uuden lapsiryhmän aloittaessa huoltajat kutsutaan hetkeksi balettisaliin, jossa puhumme käytännön asioista liittyen opetustunteihin. Samalla huoltajat tutustuvat opettajaan ja he voivat esittää kysymyksiä. Avoimia ovia pidetään useita, jotta jäisi aikaa keskusteluun ja tiedottamiseen sekä huoltajiin tutustumiseen.

2.3. Oppilaaksi ottaminen

Oppilaspaikat täytetään ilmoittautumisjärjestyksessä kuitenkin siten, että aikaisemmin opiskelleilla on etuoikeus uusiin nähden. Uutena aloittava oppilas sijoitetaan mahdollisimman sopivasti hänen ikä- ja taitotasoaan vastaavaan ryhmään. Ilmoittautumisen yhteydessä selvitetään uuden oppilaan mahdollinen aiempi tanssitausta ja opetusryhmässä tuetaan hänen yksilöllistä edistymistä.

3. OPETUKSEN RAKENNE JA LAAJUUS

3.1. Varhaisiän tanssiopinnot: tavoitteet, sisällöt ja laajuudet

Tavoitteet:

Lapsen kehontunteen ja luovuuden kehittäminen

Tanssin ja liikkumisen ilon herättäminen

Kehonhallinnan kehittäminen

Sosiaalisten taitojen kasvattaminen

Baletin alkeisiin tutustuminen

Sisällöt:

Opetellaan hahmottamaan tilaa ja musiikkia

Kehitetään liikunnallisuutta ja myönteistä minäkuvaa

Tehdään harjoituksia yksin, pareittain ja ryhmässä

Tutustutaan balettitunnin rakenteeseen ja sääntöihin

Balettitekniikkaa harjoitetaan 6-vuotiaalle sopivalla tavalla

Valmistetaan tanssi kevään oppilasnäytökseen

Palaute annetaan joka tunnilla, jokaiselle kannustavasti.

Laajuudet: Varhaisiän laskennallinen laajuus on 36 tuntia. Lukuvuodessa on 36 opetusviikkoa.

3.2. Tanssin yhteiset opinnot

Lukuvuosi kostuu syys- ja kevätlukukaudesta, yhteensä 36 opetusviikkoa. Oppilaan aloitusiästä, tuntimäärän valinnoista, poissaoloista tai aiemmin hankituista taidoista riippuen yleisen oppimäärän suorittamisen kesto on 4-8 vuotta.

3.2.1. Opintopolku 1: baletin alkeet 7-9 vuotiaat /Yhteiset opinnot/Tavoitteet

Oppilas löytää tanssin ja liikkumisen ilon.

Oppilas suhtautuu myönteisesti omaan kehoon ja sen ilmaisumahdollisuuksiin sekä ymmärtää että jokaisen keho on erilainen.

Kehittää fyysisiä ja motorisia kykyjään ja kehittää rytmitajuaan.

Toimii ryhmän jäsenenä.

Ymmärtää toistuvan harjoituksen merkityksen, kun ryhmä valmistautuu kevään oppilasnäytökseen.

Opintopolku 1: Yhteiset opinnot/sisällöt

Monipuoliset alkulämmittelysarjat joissa koetaan vauhdikasta liikuntaa.

Opitaan vinolinja sarjoissa puoli- ja kokokäännöksiä.

Omaksutaan balettitunnin perusrakenne, balettiosuus tangossa ja keskilattialla.

Opiskellaan jalkojen ojennuksia ja heittoja, I ja II ja III jalkojen asento.

Käsien I ja II port de bras, taivutuksia, harjoitellaan päänkäyttöä, tehdään monipuolisia tasapaino- ja koordinaatioharjoituksia käyttäen baletin perusliikkeitä.

Hyppysarjoissa VI tai I asennossa tehdään rytmiharjoituksia taputtamalla.

Opitaan balettiliikkeiden ranskankieliset nimet.

Jokaista oppilasta huomioidaan tunnilla positiivisella palautteella.

Opintopolku 1: Yhteiset opinnot / Laajuudet

Opintopolku 1 opintojen laskennallinen laajuus on 70 tuntia. Oppilaat harjoittelevat kerran viikossa. Lukuvuodessa on 36 opetusviikkoa.

3.2.2. Opintopolku 2: 10–14-vuotiaat, 10-vuotiaat aloittavat

kärkitossuharjoittelun ja käyvät tästä lähtien opetustunneilla kaksi kertaa viikossa.

Opintopolku 2: Yhteiset opinnot / Tavoitteet

Tanssin ilon vahvistaminen ja oman motivaation kehittäminen.

Lämpimän ja arvostavan vuorovaikutuksen saavuttaminen opettajan ja tanssikavereiden kanssa.

Vastuun ottaminen pari- ja ryhmätyöskentelyssä.

Oman ja muiden tanssin arvostaminen ja kunnioittaminen.

Kehittää omaa tanssiteknistä ja taiteellista ilmaisuaan.

Omien fyysisten mahdollisuuksien ja haasteiden ymmärtäminen sekä niiden hyväksyminen.

Oppilas ymmärtää toiston merkityksen oppimisprosessissa ja edistymisessä.

Tanssin, musiikin ja rytmin ymmärtäminen.

Oppilaan kiinnostuksen vahvistaminen tanssin harrastamiseen ja liikkumiseen.

Opintopolku 2: Yhteiset opinnot / Sisällöt

10-11-vuotiaiden tuntien aloitus koostuu sykettä nostattavista lämmittelysarjoista vinolinjassa, pareittain.

Toistetaan liikesarjoja niin usein, että kaikki oppilaat muistavat ne.

Balettiterminologian käyttö lisätään ja oppilaat osaavat jo kaikki tuntemansa liikkeiden ranskankieliset nimet.

Oppilaat oppivat tankoliikesarjat ja muistavat niiden kulkua, sillä samoja sarjoja tehdään 3-4 viikon ajan, kuitenkin siten, että jokaisella tunnilla on jokin uusi tavoite jo tutussa liikesarjassa tai uusi liike.

Kannustetaan ottamaan haasteita omaa kehoa kunnioittaen ja omat yksilölliset mahdollisuudet ja rajoitukset huomioiden.

Tämä koskee varsinkin kärkitossutyöskentely ja venytyksiä, joissa henkilökohtainen erityisohjaus on hyvin tärkeää ja opettajan vastuulla.

Oppilaiden eteneminen vuosittain toimii tavalla joka on oppilaista sekä loogista että oikeudenmukaista.

Jokaista tasoa käydään kaksi vuotta ja ryhmän sisällä on ”uudet” ja ”vanhat” joilla omat vaatimustasonsa.

12-14-vuotiaat aloittavat opetustunnit balettitraditiota noudattaen.

Tanssin iloa koetaan joka tunnilla lennokkaissa hyppysarjoissa, jokaista oppilasta huomioidaan ja ilmapiiri tunneilla on myönteinen ja me-henki on vahva jo 10 vuoden iästä alkaen.

Opintopolku 2: Yhteiset opinnot / Laajuudet

Opintopolku 2 opintojen laskennallinen laajuus on 100 tuntia. Oppilaat käyvät 2-3 viikkotunnilla. Lukuvuodessa on 36 opetusviikkoa. Kärkitossuilla harjoittelevilta edellytetään 10 vuoden ikää ja kahta viikkotuntia.

3.2.3. Opintopolku 3

Baletin opetusta 14-15-vuotiaasta edelleen.

Opintopolku 3: Yhteiset opinnot / Tavoitteet

Tanssin ilon ja motivaation säilyttäminen. Aktiivinen toimiminen terveellisen elämäntavan ylläpitämiseksi. Tuetaan oppilaan myönteistä suhtautumista omaan kehoonsa ja toisten kehojen kunnioittamiseen. Oppilaan luovuuden, ilmaisun ja liikkeen tuottamista vahvistetaan. Omien fyysisten haasteiden ja rajoitusten, esim. aukikierron ja notkeuden hyväksyminen ja omien edellytysten mukaan turvallisesti harjoitteleminen. Oppilas asettaa tavoitteita lyhyellä ja pitkällä aikavälillä sekä työskentelee niiden saavuttamiseksi. Oppilas osaa hyödyntää balettiopintojen aikana kertyneen taidon ja tiedon muissa tanssi- ja liikuntalajeissa sekä muilla elämänalueilla.

Opintopolku 3: Yhteiset opinnot / Sisällöt

Iloa ja motivaatiota pyritään lisäämään monipuolisilla, haastavilla ja virikkeellisillä opetustunneilla, musiikin valinnoilla ja jatkuvalla kannustavalla palautteella. Henkisen hyvinvoinnin edistämiseksi opettajan tulee herkästi huomioida oppilaan tunnetiloja ja mielialaa sekä suunnitella tunnit siten, että oppilas kykenee saavuttamaan kunkin lukukauden yhteisiä ja omia henkilökohtaisia tavoitteitaan. Opetustunnin ilmapiiri pidetään positiivisena ja kannustavana jotta oppilas rohkaistuu, vapautuu ja uskaltaa eläytyä kokonaisvaltaisesti tanssi-ilmaisuun. Opetustunneilla liikkeet tehdään klassisen baletin didaktiikan mukaisessa järjestyksessä. Tämän menetelmän avulla lihakset lämpiävät, vahvistuvat ja rentoutuvat peräkkäin suoritettavien harjoitusten avulla. Terveellisen ravinnon tarpeesta sekä harjoittelun ja levon suhteesta keskustellaan opetustunneilla. Yhdenvertaisuuden ja tasapuolisuuden edistämiseksi, oppilaan itsetunnon ja myönteisen minäkuvan kehittämiseksi sekä liikemuistin kasvattamiseksi, kukin oppilas harjoittelee vuorollaan eturivissä.

Opintopolku 3: Yhteiset opinnot / Laajuudet

Opintopolku 3 opintojen laskennallinen laajuus on 130 tuntia. Oppilaat voivat valita 2-3 viikkotuntia. Lukuvuodessa on 36 opetusviikkoa.

3.3. Tanssin teemaopinnot

Teemaopinnot tähtäävät siihen, että yhteisissä opinnoissa hankittuja tietoja, taitoja ja valmiuksia sovelletaan taiteellisesti tai kulttuurisesti oppilaita kiinnostaviin kokonaisuuksiin, jotka voivat käsittää esimerkiksi klassisen baletin traditiot ja taidemuodon eri aikakaudet ja niihin liittyvien teosten osia. Teemaopintojen tavoitteena on avata tanssin perusopetuksen sisältöjä siten, että kaikki voivat kokea kulttuurista osallisuutta balettitanssin ja tanssiesitysten traditioon sekä nykyisiin muotoihin. Oppilas tunnistaa tanssin ja hyvinvoinnin välisen yhteyden, mutta myöskin kulttuurisen osaamisen merkityksen vuorovaikutustilanteissa.

3.3.1. Opintopolku 1

Esiintymistoiminta 6-9-vuotialle

Opintopolku 1: Teemaopinnot / Tavoitteet

Esiintymisestä iloitseminen. Rohkeuden ja ilmaisun kasvattaminen. Vuorovaikutustaitojen kehittäminen omassa ryhmässä ja yleisön edessä. Kyky ymmärtää oman panoksensa ryhmän jäsenenä. Ryhmähenkeen kasvaminen.

Opintopolku 1: Teemaopinnot / Sisällöt

Esitettävän tanssinumeron musiikin kuunteleminen. Opetellaan tarvittavia askeleita ja kuvioita tanssituntien yhteydessä ennen varsinaisen koreografian valmistamista. Tanssiosuutta harjoitellaan ja hiotaan opetustunneilla riittävästi. Vahvistetaan oppilaan itsetuntoa ja kykyä selviytyä esiintymisestä. Opetellaan esiintymiskulttuuria; käytännöt pukuhuoneissa, esiintymisasujen käsittelyohjeet. Esityksen jälkeen käydään läpi tunnelmia ja annetaan kiitosta. Lämmin vuorovaikutus yleisön kanssa antaa oppilaalle vahvan onnistumisen elämyksen.

Opintopolku 1: Teemaopinnot / Laajuudet

Teemaopintojen laskennallinen laajuus on 30 tuntia.

3.3.2. Opintopolku 2

Esiintymistoiminta 10-14-vuotiaille

Opintopolku 2: Teemaopinnot / Tavoitteet

Ilon ja onnistumisen kokeminen esiintymistilanteissa. Itsensä haastaminen taidossa ja ilmaisussa. Luontevan näyttämöilmaisun kehittäminen. Vastuun ottaminen sekä omasta että ryhmän valmistautumisesta ja esiintymisestä. Kaikkien esiintyjien arvostaminen. Yhteisissä opinnoissa opittujen taitojen hiominen ja soveltaminen valmistettavaan esitykseen. Toisten huomioiminen ja auttaminen esitykseen valmistautumisessa ja itse esiintymistilanteessa.

Opintopolku 2: Teemaopinnot / Sisällöt

Opintopolkuun 2 kuuluu myös baletin lisäksi karakteritanssin koreografiat. Ohjelmistossamme on useita tunnettujen balettipedagogien, kuten Airi Säilän, Ilma Adamsonin ja Margaretha von Bahrin luotuja karakteritansseja nimenomaan baletin harrastajille. Harjoitellaan viikkotunneilla tanssit niin hyvin, että oppilas voi haastaa itseään taidoissa ja ilmaisussa. Harjoituksissa korostetaan koko ryhmän panosta. Pidetään harjoitusten ilmapiiri myönteisenä. Esityksen jälkeen oppilaat antavat palautetta koko esiintymistilanteesta ja saavat itse myönteistä palautetta omasta esiintymisestään.

Opintopolku 2: Teemaopinnot / Laajuudet

Teemaopintojen laskennallinen laajuus on 70 tuntia.

Opintopolku 3.3.3.

Esiintymistoiminta yli 14-vuotiaille

Opintopolku 3: Teemaopinnot / Tavoitteet

Oppilas ymmärtää miten erillisissä yhteisissä opinnoissa harjoitelluista liikkeistä muodostuu tanssillinen kokonaisuus. Koreografiat tarjoavat oppilaille oivallisen tilaisuuden myös uusien taitojen oppimiseen. Tavoitteena myös aktiivinen ja itsenäinen valmistautuminen esiintymiseen sekä ryhmähengen kohottaminen, toisten huomioiminen ja arvostaminen. Liikemuistin kehittäminen.

Opintopolku 3: Teemaopinnot / Sisällöt

Tanssinumeroissa opitaan uusia tanssillisia ja teknisiä elementtejä, jotka hyödyttävät oppilasta myöhemmissä opinnoissa. Harjoitus- ja esiintymistilanteissa kiinnitetään erityistä huomiota terveellisen ravinnon tärkeyteen, kehonhuoltoon, mahdollisuuteen keskittyä, tarvittavaan lepoon, oikeaoppiseen ja riittävään lämmittelyyn sekä palautukseen. Oppilas harjaantuu tanssimaan sekä yksin että ryhmässä. Tällä opintopolulla oppilaat esiintyvät 2-3 tanssinumerossa
kevään oppilasnäytöksessä Aleksanterin teatterin näyttämöllä.

Opintopolku 3 / Teemaopinnot /Laajuudet

Teemaopintojen laskennallinen laajuus on 100 h.

3.4. Oppimäärän yksilöllistäminen

Mikäli oppilas ei vammaisuuden, sairauden tai muun näihin verrattavissa olevan syyn vuoksi kykene opiskelemaan oppilaitoksen opetussuunnitelman mukaisesti, opetussuunnitelman tavoitteita voidaan yksilöllistää vastaamaan oppilaan edellytyksiä. Tällöin oppilaalle laaditaan henkilökohtainen opiskelusuunnitelma, jossa määritellään opiskelun tavoitteet, opiskeluaika, opetuksen toteuttamistapa, tarvittavat tukitoimet, mahdolliset suorituksen ja arviointimenettely.

4. ARVIOINTI

4.1. Arvioinnin kohteet

Hyvinvointi ja kehollisuus: innostuneisuus, läsnäolo opetustunneilla, ahkeruus ja aktiivisuus, kehonhuolto ja lihaskunto.

Vuorovaikutus ja kulttuurinen osaaminen: oma-aloitteisuus, kyky toimia ryhmässä, tanssietiketin noudattaminen, ryhmähenkeen vaikuttaminen, palautteen vastaanottaminen.

Taito ja taide: lajitieto, tanssitekniikka, musikaalisuus ja rytmitaju, ilmaisutaito, esiintymistaidot.

4.2. Arviointi opintojen aikana

Arviointia ohjaa oppimiskäsitys, jonka mukaan jokainen oppilas on ainutlaatuinen yksilö. Arvioinnin tarkoituksena on tukea oppilaan kokonaiskehitystä, edistää oppimisprosessia ja antaa keinoja oman oppimisen arvioimiseen. Arviointi ei kohdistu oppilaan ominaisuuksiin tai arvoihin vaan hänen toimintaansa ja oppimiseensa. Kaiken arvioinnin ja palautteen on oltava myös eettiset normit täyttävää sekä oikeudenmukaista.

Arviointi opintojen aikana on jatkuva vuorovaikutteinen prosessi ja sitä tapahtuu kaikilla opetustunneilla. Se on yksilöä kunnioittavaa ja monipuolista palautetta, ohjausta ja neuvontaa. Oppimisen kannalta on tärkeää, että oppilas oppii itse ottamaan vastuuta edistymisestään. Arvioinnin tavoitteena on tukea oppilaan tanssillista kehittymistä ja rohkaista häntä pitkäjänteiseen ja suunnitelmalliseen tanssiharrastukseen. Arviointi on myönteistä, rohkaisevaa ja kannustavaa. Kaiken aikaa oppilasta valmennetaan oman suorituksen ja tanssitaidon kehittymisen arviointiin ja ohjataan asettamaan omia tavoitteita ja seuraamaan omaa edistymistä niiden pohjalta.

4.3. Osaamisen tunnustaminen ja opintojen hyväksilukeminen

Aikaisemmin suoritetut taiteen perusopetuksen yleisen ja laajan oppimäärän balettiopinnot luetaan hyväksi. Muut kuin taiteen perusopetuksen parissa suoritetut balettiopinnot luetaan hyväksi aiemman tanssitaustan selvityksen ja tuntinäyttöjen perusteella. Muiden tanssilajien opinnot luetaan hyväksi tapauskohtaisesti aiemman tanssitaustan selvityksen, haastattelujen ja useamman oppilaskohtaisen tuntinäytön perusteella.

4.4. Todistukset

Yleisen oppimäärän päättötodistus annetaan opintojen päättyessä, tai pyydettäessä

jo opintojen aikana kymmenenen opintokokonaisuuden tultua suoritetuksi.

Pyydettäessä oppilaalle annetaan kirjallinen arviointi edistymisestään ja osallistumisestaan Balettistudio Amica Backmanin toimintaan.

**

Toiminnallinen tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelma

Tasa-arvoinen ja yhdenvertainen balettikoulu.

1. Lyhyt kuvaus toiminnasta

Balettistudio Amica Backman toimii Helsingissä, Aleksanterin teatterin balettisaleissa. Balettikoulu antaa lapsille, nuorille ja aikuisille laadukasta tanssin taiteen perusopetusta yleisen oppimäärän mukaan. Koulun oppilaat esiintyvät Aleksanterin teatterin näyttämöllä keväisin oppilasnäytöksessä.

Balettikoulun ovet ovat avoinna kaikille harrastajille ja oppilaaksi ottaminen tapahtuu ilmoittautumisjärjestyksessä. Nuorimmat oppilaat ovat 6-vuotiaita tyttöjä.

Työyhteisöön kuuluu Amica Backmanin lisäksi kaksi edistyneiden oppilaiden tuntiopettajaa.

Varhaisiästä lähtien oppilaat tottuvat siihen, että opetustunneilla puhutaan suomea, ruotsia ja englantia.

2. Toimintaa ohjaavat arvot

-  Laadukas opetustoiminta

-  Kannustava ja avoin ilmapiiri sekä työyhteisössä että opetustoiminnassa

-  Oppilaskeskeisyys

-  Oppilaan huomioiminen sekä yksilönä että ryhmän jäsenenä

-  Oppilaiden tasa-arvoinen ja yhdenvertainen kohtelu opetustoiminnassa

-  Oppilaiden sekä opettajien henkinen ja fyysinen hyvinvointi

-  Aktiivinen vuorovaikutus kaikkien toiminnassa mukana olevien kanssa

-  Oppilaan kokonaisvaltaisen kasvun tukeminen

-  Luovuuteen kannustaminen

-  Syrjinnän ehkäisy

-  Jokaiselle oppilaalle taataan esiintymismahdollisuus koulun oppilasnäytöksissä

Arvojen toteutumisesta huolehditaan keskustelemalla henkilöstön ja oppilaiden kanssa sekä toteuttamalla niitä päivittäisessä työskentelyssä.

3. Tämänhetkisen tilanteen kartoitus

Oppilaille laaditaan kysely joko kevätkaudella 2021 tai syyskaudella 2021, jonka perusteella kartoitetaan tilanne.

4. Suunnitelma ja toimipiteet tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden toteuttamiseksi

4.1 Työyhteisössä

- rekrytointi suoritetaan julkista hakumenettelyä käyttäen
- ikä, sukupuoli, kansalaisuus tai muu henkilöön liittyvä asia ei saa vaikuttaa rekrytointiin

- työhaastattelussa varmistetaan, että hakija suhtautuu eri kulttuureista tuleviin harrastajiin ennakkoluulottomasti ja ilman ennakkoasenteita
- työhönottotilanteissa hakijat ovat yhdenvertaisessa asemassa ja valinta perustuu hakijan pätevyyteen ja tehtävän soveltuvuuteen
- työtehtäviin ja -yhteisöön perehdyttäminen tehdään kaikille samalla tavalla

- työntekijöillä on vaikutusmahdollisuus yhteisiin asioihin ja oman työn suunnitteluun

- työpaikan ilmapiiri pidetään avoimena ja kannustava
- henkilöstö pitää tiivisti yhteyttä vertaistukea antaen
- tiedon kulkuun kiinnitetään huomiota
- työntekijä perehdytetään tasa-arvo ja yhdenvertaisuussuunnitelmaan, hän seuraa sen toteutumista omassa työssään ja tarvittaessa puuttuu ongelmiin
- työtilat ovat turvalliset ja niihin on esteetön kulku
- ongelmatilanteisiin puututaan välittömästi
- opettaja tietää, miten menetellä, jos hän havaitsee syrjintää tai kiusaamista opetustunneillaan

4.2. Opetustoiminnassa

-  syrjintää, häirintää, väkivaltaa tai kiusaamista ei suvaita

-  epäasialliseen käytökseen puututaan välittömästi, tarvittaessa ollaan yhteydessä huoltajiin

-  tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelma on oppilaiden ja huoltajien saatavilla

-  suunnitelman toteutumista seurataan oppilaskyselyin ja keskusteluin

-  oppilaaksi ottaminen tapahtuu ilmoittautumisjärjestyksessä ketään syrjimättä

-  oppilaat saavat tasapuolisesti huomiota, opetusta ja valmennusta opetustunneilla

-  erityistä tukea tarvitseville oppilaille laaditaan henkilökohtainen opetussuunnitelma

-  erilaiset oppimistyylit huomioidaan opetuksessa suunnittelussa ja toteutuksessa

-  arviointi on tasapuolista ja jokaista oppilasta arvioidaan samoilla kriteereillä

-  kaikkia oppilaita puhutellaan ja kohdellaan kunnioittavasti ja arvostavasti

-  oppilailta edellytetään hyviä käytöstapoja ja yhteistyötä

-  opiskeluilmapiiri pidetään turvallisena, avoimena ja lämpimänä

-  samanikäiset ja saman taitotason omaavat oppilaat sijoitetaan samaan ryhmään

-  opettajan ammattitaito takaa sen, että ryhmän sisällä ketään ei suosita eikä syrjitä

-  seksuaalivähemmistöön kuuluvat opiskelevat yhdenvertaisesti ilman, että heidän tarvitsee pelätä syrjintää, kiusaamista tai nimittelyä opettajan tai opiskelutoverien taholta

Tämä tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelma on laadittu yhdessä henkilöstön kanssa, mikä lisää kaikkien sitoutuneisuutta. Suunnitelma on laadittu kolmeksi vuodeksi eteenpäin.

Tasa-arvolaki: 1329/2014
Lain tarkoituksena on estää sukupuoleen perustuva syrjintä ja edistää sukupuolten välistä tasa-arvoa sekä estää sukupuoli-identiteettiin tai sukupuolen ilmaisuun perustuvaa syrjintä.

Yhdenvertaisuuslaki: 1325/2014
Lain tarkoituksena on edistää yhdenvertaisuutta ja ehkäistä syrjintää iän, alkuperän, kansallisuuden, kielen, uskonnon, vakaumuksen, mielipiteen, poliittisen toiminnan, ay-toiminnan, perhesuhteiden, terveydentilan, vammaisuuden, seksuaalisen suuntautumisen tai muuhun henkilöön liittyvän syyn vuoksi.